Deelauto voor studenten

Opdrachtgever

ANWB

Jaar

2021

Mijn Rol

UX research
Prototyping
Concepting
Testing

We hebben de taak gekregen om jongeren van 18 tot 25 jaar oud enthousiast te maken voor de ANWB. De uitdaging is als volgt: “Hoe kunnen we consumenten in de leeftijdscategorie 18-25 jaar aanspreken, activeren en als leden/klanten behouden op het gebied van mobiliteit?” Ons doel is om een levendige omgeving te scheppen waar jongeren zich op hun gemak voelen en optimaal kunnen genieten van alle voordelen die de ANWB biedt.

Safety Blue
C100 M54 Y- K47
#003D86

Dark Yellow
C0 M20 Y100 K0
#FFCD00

Tangerine
C0 M46 Y100 K5
#F28200

Rich Electric Blue
C100 M31 Y0 K15
#0096DA

"Hoe kan de ANWB toekomstige studenten aanspreken op het gebied van communicatie en slimme mobiliteit?"

In onze omgeving hebben we gemerkt dat studenten die op kamers wonen, vaak beperkte mobiliteitsmogelijkheden hebben naast het openbaar vervoer. Bovendien hebben ze vaak niet voldoende inkomen om een auto te financieren. Daarom bieden wij de oplossing: een leenauto voor een studentenhuis, aangeboden door de ANWB.

Via een applicatie kunnen de bewoners van een studentenhuis plannen wanneer ze de auto nodig hebben. De kosten worden vervolgens verdeeld onder de gebruikers op basis van hoe vaak ze de auto hebben gebruikt.

ANWB Share is een app waarmee een groep studenten die in een studentenhuis wonen, een auto kunnen delen.

Door middel van onze enquêtes en interviews hebben we de behoeften van studenten in studentenhuizen kunnen achterhalen. We hebben de drie meest voorkomende behoeften op een rijtje gezet: duurzaamheid, zelfstandigheid en lage kosten.

In plaats van dat er meerdere auto’s voor een studentenhuis staan die allemaal worden gebruikt, beperken we het tot het gebruik van één auto. Op deze manier streven we naar een meer duurzame aanpak.

Met zelfstandigheid bedoelen we dat studenten niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of vervoer van hun ouders. Ze kunnen gaan waar en wanneer ze willen met behulp van een auto.

Studenten in een studentenhuis hebben vaak minder te besteden vanwege de kosten die ze hebben voor school en huur. Lage kosten zijn dus ook belangrijk voor hen, daarom hebben we het aspect van delen geïntegreerd.

Ons team heeft creatieve technieken toegepast, zoals brainwriting, blending, rollenspellen en de ‘Associeert u maar raak’-matrix, om ideeën te genereren. We streefden naar een breed scala aan concepten, maar het selecteren werd een uitdaging. Daarom hebben we onze doelgroep, de jongeren, laten kiezen welke richting we op zouden gaan: de deelauto. Met de app kunnen jongeren binnen een studentenhuis een auto delen.

Waarom ANWB Share?

Dankzij de geïntegreerde planner kunnen studenten hun tijdslot eenvoudig plannen, zodat iedereen op de hoogte blijft van het autogebruik. Daarnaast kun je via de applicatie alle statistieken bijhouden over je rijgedrag en over de auto zelf. Zo weet je hoeveel je wekelijks of maandelijks kwijt bent. Voor een student is dat namelijk erg belangrijk. Met ANWB Share kun je ook zo vroeg mogelijk beginnen met rijden en je schadevrije jaren opbouwen, met feedback over je rijscore.

Voordelen van ANWB Share

Vanaf jonge leeftijd worden jongeren al lid van de ANWB, waardoor de ANWB veel meer jonge klanten heeft. Doordat jongeren op jonge leeftijd lid worden, kunnen ze ook sneller schadevrije jaren opbouwen. ANWB Share maakt het ook mogelijk dat jongeren geen groot bedrag hoeven te betalen voor een auto, omdat ze het kunnen delen met hun huisgenoten. Tot slot maakt ANWB Share autorijden zeer praktisch en onafhankelijk voor jongeren.